top of page

Lussehundar och Nyårskarameller

Av en ren slump dök hon upp i mitt instagramflöde, Baka med matte! Tjejen som startade ett instagramkonto, en hemsida och en vlogg på YouTube för att inspirera andra att baka gott både till dig och din fyrbente vän.

 
Baka med matte. Foto privat.


Matte som till vardags heter Sarah Nyman är en Göteborgstjej, som mellanlandat i några andra städer innan hon kom "hem igen" till Göteborg under förra året. Det var efter studierna i ekonomi hon begav sig från hemstaden med längtan efter att se och göra något mer. Först Marbella och sedan Stockholm, där hon träffade sin nuvarande sambo och hans lilla fyrbenta kompis Louie.


Louie, en Pomeranian - Papillion blandis på 3 + år, kom in i Sarahs liv när han var ett år gammal, redan då en mycket charmig, något osäker, men bestämd liten kille. Sarah säger att hon helt enkelt drog vinstlotten när hon träffade sin sambo och fick Louie på köpet.
Kung Louie


Louie är en väldigt smart och arbetsglad hund som snabbt blir understimulerad om han inte får använda hjärnan. Det bästa han vet är att få leka med andra hundkompisar och träna utomhus. När han förstår att det är träning (och godis) på gång så lyser han upp och håller sig tätt intill Sarah i väntan på kommando. Roligast är att få hoppa upp och gå balansgång på exempelvis stenmurar. Tråkigast är när man behöver säga hejdå.
"Louie lider av separationsångest och vi gör allt vi kan för att försöka träna bort detta och få honom att må lite bättre"
 

Från Stockholm till Göteborg

Under 2019 klev Sarah in i den berömda väggen, varför är svårt att sätta fingret på, det var nog flera saker som påverkade hennes välmående. Jobbet var inte jobbigt eller tråkigt - snarare tvärtom, det var världens bästa arbetsplats, säger Sarah. Det blev för mycket med det sociala, ibland ger man för mycket av sig själv, speciellt om man är driven och social och har en "jag fixar" personlighet där ingenting är omöjligt.


Man förväntas vara ett socialt underverk på jobbet mellan 08:00-17:00, ha ett rikt socialt liv efter arbetstid, vara en glad och positiv flickvän och hinna med sina andra åtaganden och intressen med ett leende på läpparna. Stockholm blev för mycket av det goda, för många intryck att ta in och gav ingen möjlighet till reflektion.


Matte och hundar i Göteborg. Foto privat.

Sarah har varit sjuk i över ett år, och under resans gång har hon har fått ett otroligt fint stöd från sin förra arbetsgivare som gjort alla rätt med bra sjukförsäkring, hjälp till samtal och läkarbesök.


Trots att hon älskade sitt jobb, och att både hon och hennes sambo egentligen trivdes väldigt bra i Stockholm, gjorde hennes sjukdom att en flytt tillbaka till Göteborg var det enda alternativet för återhämtning. Sarah hade kvar sin bostadsrätt i centrala Göteborg och när hennes sambo fick möjligheten att behålla sitt arbete på distans sa Sarah upp sig och i januari 2020 gick flytten hem tillbaka till Göteborg.När Sarahs kollegor höll en avskedsmiddag för henne pratade dem om vad hon skulle hitta på framöver. Sarah hade nämnt om att utöka familjen med ytterligare en hund, och är det något man lär sig snabbt om Sarah så är det att hennes två stora intressen består av hundar och att baka. Det var under avskedsmiddagen en kollega till henne kom på den briljanta idén att hon borde baka med hunden Louie och det var då "Baka med matte" kom till. 

Eftersom att Louie är en osäker hund var det extra viktigt för familjen att den nya hunden som skulle komplettera familjen kom från trygga föräldrar med bra mentalitet. Att välja en helt ny hundras är inte lätt, men valet föll tillslut på pudel, närmare bestämt dvärgpudel, och om man läser på SKK's hemsida om dvärgpudelns användningsområde förstår vi varför;

Rasen är i första hand en glad och sportig familjehund. En pudel trivs med familjelivet och vill hänga med överallt samt vara där det händer saker. Man har alltid roligt med sin pudel. Det är en lekfull ras som uppskattar variation av aktiviteter; där både knopp och kropp får sitt. Även om rasen inte kräver hård motion regelbundet, trivs den allra bäst av att dagligen få röra på sig och att aktiveras mentalt.

Under våren 2020 fick familjen hämta sin efterlängtade valp, men resan dit var inte spikrak.


Det började som oftast med mail och telefonsamtal till olika uppfödare och efter ett ingående samtal med Skörpeskalets Kennel bokades en träff och efter mötet fick de en "köplats".

Uppfödaren tingar inga valpar och väljer ut blivande ägare med omsorg, så att stå på kö är ingen garanti för att få en valp.Högst upp på önskelistan var en chokladbrun eller aprikosfärgad tik, så när tiken Wimsa konstaterades dräktig så var chansen stor att det skulle bli mörkbruna valpar, men man kan aldrig veta hur många det blir och av vilka kön. Det visade sig att Wimsa skulle få tre tikar, men två av tre som föddes var redan ämnade för andra ägare, och den tredje hade uppfödaren bestämt att behålla för framtida avel. Sarah och hennes sambo fick tyvärr ingen valp, men sa till varandra att ska det bli rätt så får det ta den tid det tar...


...och den som väntar på något gott, behöver inte vänta länge alls, iallafall inte i det här fallet! Bara någon vecka senare hör uppfödaren av sig igen och frågar om de fortfarande var intresserade av den lilla tikvalpen. De hade tänkt om, känt att de redan hade för många hundar, och bestämde sig för att valpen skulle få bli västkustbo tillsammans med sin nya familj på Avenyn i Göteborg.

Cleo x 3. Bild privat.

I slutet av maj hämtade Sarah och hennes sambo hem sin nya valp, en chokladbrun dvärgpudeltik vid namn Cleo. Idag är hon åtta månader gammal och otroligt följsam och älskar att lära sig nya saker. Hon är en glad och aktiv hund, och hennes livsglädje smittar av sig på hennes hundkompis Louie och resten av familjen.

 
Hela familjen samlad (vi anar husse står bakom kameran). Foto privat.
 

Efter att den första valptiden lagt sig började resan mot det som idag är "Baka med matte". Hela sommaren planerade Sarah genom att bygga en egen hemsida, starta upp ett instagramkonto och fylla sin receptbok med inspiration på olika hundvänliga recept.


Sarah säger att hon tidigare försökt hitta enkla recept för att baka hundtårtor och annat smaskigt när Louie har fyllt år, men recepten har varit få och svåra att hitta.

På hemsidan www.bakamedmatte.se finns recept för både två- och fyrbenta. Här kan man hitta alltifrån Citronmuffins och lyxig kladdkaka till husse och matte, och recept på hundtårta och juliga pupcakes till vovvarna.
Hur hittar Baka med matte sina hundiga recept?

Genom att utforska andra hemsidor, bloggar, instagramkonton och vloggar samlar Sarah information och inspiration till sina recept.

"Störst inspiration finner jag i USA där bakning för hund är mycket större än här i Sverige"

Smaskens säger Louie och Cleo. Foto Privat.


Sarah tar hela receptet eller delar av dem och bakar en, ibland flera gånger innan hon är nöjd med slutresultatet. Men nu bor vi ju i Sverige som är lite av fikats mecka, och det gäller att vara kreativ för att kunna baka passande recept till både två - och fyrbenta fikasugna följare.


"Jag samlar alla ingredienser till recepten i ett excelark där jag håller koll på "rödlistade" produkter som hundar absolut INTE får äta. För att säkerställa att innehållet är hundvänlig kontrollerar jag alltid med minst fem olika källor för att kontrollera produkten. Längst ner på varje recept finns "En kik på våra ingredienser och dess hälsofördelar" så man snabbt kan se om det finns ingredienser som ens egen hund inte tål.


Sarah är också tydlig med att säga att hennes bakverk inte ersätter hundens ordinarie måltider, utan det är ett komplement / ersättning till hundgodis.


Många recept kommer hon på namnet först och utvecklar sedan ingredienserna därefter, och mycket är improvisation. Ta exempelvis puppy-peppisarna. Här öppnade hon kyl och skafferi och tog det som fanns hemma. Sarah testade sig fram till en bra deg. Det är faktiskt inte många kakor som behövts slängas - utan nästan alla blir bra redan på första försöket vilket känns väldigt kul - berättar Sarah.

Receptet på Puppy-Peppisar, hela beskrivningen på hur ni gör hittar ni här!


Ett annat exempel på en kreativ bakning är Lussehunden, där saffran är ett absolut NO NO för hundar.

Jag visste direkt när det var dags för julbak att lussekatter skulle bli lussehundar, men hur hade jag ingen aning om. En tjejkompis tipsade om att hon hade sett på tv när någon bakade ”dog pretzels” och den idén vidareutvecklades till det som nu är mina lussehundar. Fick läsa på lite om vad som kunde ge mig den gula färgen och kom tillslut fram till gurkmeja!

Lussehundar har hittills varit Baka med mattes mest populära och uppskattade recept. Ni hittar det här!


 

Men vilket fikabröd tillhör då favoriten bland Sarahs egna hundar? Louie är helförtjust i lax- och blåbärstassar, och Cleo gillar kycklingköttbullarna...och till fredagsmyset går favoriten Pupcorn hem hos båda vovvarna.

 

Att Baka med matte lyckats göra allting så snyggt helt på egen hand är inte alls konstigt, då hon frilansar som SoMe manager och fotograf åt andra företag när det inte bakas hemma i köket.

När det är foton på matte tillsammans med hundarna är det husse som får stå bakom kameran säger Sarah och skrattar.

Vilken utrustning ska man ha?

För att få till så snygga bilder så använder Sarah en systemkamera med ett bra objektiv (vilket objektiv man ska ha beror på vad man fotograferar - fråga gärna i en butik som säljer kameror och tillbehör för att få bäst hjälp). Som tillbehör till foto och film har hon investerat i en sk. ringlight - en LED-ringlampa med stativ, för fotografering /livestreaming som kompatibel med telefon och kamera. Ringlight tar bort skuggor i ansiktet och skapar ett vackert enhetligt ljus. Det senare tillskottet är softboxes som gör att Sarah kan fotografera inomhus även nu under årets mörkaste dagar.

 
 

Hur får man engagerade följare?

Att få följare kan ta tid, oavsett val av kanal så det gäller att ha is i magen och hålla sig till sin plan. Sarah har valt att jobba med Instagram, sin hemsida och har även adderat en vlogg på YouTube.

Baka med matte har idag nästan 1500 följare på instagram = hennes starkaste kanal där hon länkar till sin hemsida där alla recept finns.


Sarahs tips för instagram:

 • Lägg upp foton med bra kvalitet

 • Uppdatera ditt flöde ofta (men glöm inte bort kvalitet framför kvantitet)

 • Håll dig till din plan = innehållet ska spegla ditt varumärke

 • Följ konton som du är intresserad och inspirerad av

 • Gilla, kommentera och skicka privata personliga meddelanden till andra konton som du tror kan vara intresserad av ditt content

 • Använd alla Instagrams funktioner

 • (IGTV, Reels, Händelser, Inlägg, guider, lägg till musik och GIF via instagram)

 • Tagga andra konton i dina inlägg (som kan vara intresserade av ditt inlägg eller ge spridning)

 • Arrangera tävlingar där man ska gilla din och andras sidor och tagga vänner

 • Ta fram en egen hashtag #

 • Reposta andras bilder och ge dem fotocred

 • Reposta bilder under din #

Vågar du Vlogga?

Att vlogga är nytt för Sarah, här har hon inte lika många följare (än) men hon hoppas att det kommer växa med tiden och att hon fyller även den kanalen med härligt och inspirerande innehåll.

Här kan ni se hur man ska göra hundtårta!


Bra hjälpmedel för ett snyggt feed - både bild och rörligt!

 • Unum för flöde

 • Lightroom för bildredigering

 • Final Cut Pro för film och reels redigering

Samarbeten och tävlingar?

Baka med matte säger att det är otroligt viktigt att ALDRIG tacka ja till obetalda samarbeten då man som influencer även måste beskatta gåvor. Det gör att en gåva som du visar upp i ditt flöde kan bli en direkt kostnad. Idag jobbar företag aktivt med influencers för att få ut sina produkter till rätt målgrupper och då gäller det att man värderar och respekterar sina kanaler och sina följare.

Om man vill kan man göra en tävling / Give Away på instagram. Har man ingen egen produkt att tävla ut så kan man arrangera tävlingar i samarbete med olika företag som skänker gåvor mot synlighet i samband med tävlingen.


När det gäller tävlingar som görs i samarbete med olika företag är det inte du som influencer som ska beskatta gåvan, utan mottagaren av vinsten som betalar eventuell vinstskatt vilket ska tydliggöras i tävlingsvillkoren, där man även ska skriva ut att tävlingen ej sker i samarbete med instagram.

Här ser ni ett fint exempel på hur man kan göra ett samarbete med ett annat företag.

 

Nytt år ger nya perspektiv och det är en bra tid för att sätta nya mål för framtiden. Jag frågade baka med matte vad de tror om året 2021.


Under 2021 har Baka med matte:

 • fått fler vänner med 5000 engagerade följare på instagram.

 • gjort sig "ett namn" inom hundvärlden och flera bakar efter deras recept

 • har samarbeten med företag som är intressanta för Baka med mattes målgrupp

 • arrangerar fler tävlingar med samarbetspartners och med egna produkter


...och om man får drömma lite så har Baka med Matte fyllt en bakbok med bilder, recept och inspiration, och kanske får vi se Sarah med sina fyrbenta bakkompisar i soffan i Nyhetsmorgon med hundcoachen Fredrik Steen.

 

Baka hos mattes följare är flitiga på att baka och taggar mer än gärna #bakamedmatte i sina inlägg.

Här ser ni några lyckade exempel på hundbak. Bild privat.

Vi gillar verkligen Baka med matte och tycker att ni ska följa henne på instagram och testa hennes smaskiga recept..men blanda inte ihop godsakerna så att svärmor får en Pupcake istället för en Pepparkakscupcake då uteblir nog både födelsedagspresent och julklapp det här året ;)


// Redaktörerna Karin, Jago och Viggen (följ oss här!)Comments


bottom of page