top of page

Bioaktuell husse bjuder på tankar om livet som skådespelare, hundägare och allting däremellan.

Inte många kan ha missat succéserien ”Bröllop, begravning, och dop” som gått på TV4 och CMore. Regissören Colin Nutley står bakom detta genidrag tillsammans med skådespelerskan Helena Bergström, som med hjälp av en stjärnensemble av Svenska skådespelare skapat en serie som gått rakt in i det Svenska hemmet.


Trailer Bröllop, begravning och dop


Det kanske inte är så konstigt att den träffat så rätt då det berör saker vi ser, hör och gör varje dag - det berör livet och människorna som finns runt omkring en.


I Aftonbladets artikel säger Colin Nutley :


" Jag gör inte historier om bankrånare och sådant. Mina historier handlar om livet. Jag gillar att man hoppar in i folks liv. Livet i sig är ju en historia som bara pågår..."

I Serien finns många välkända namn, så som Helena Bergström, Maria Lundqvist, Molly Nutley, Jan Malmsjö, Peter Harryson, Helena af Sandeberg, Robert Gustafsson och Tomas von Brömssen...ja listan kan göras lång men jag har fortfarande inte nämnt den skådespelare (och hundägare) som vi ska porträttera här på HoundPeople - Johan H:son Kjellgren.

Johan H:son Kjellgren, Peter Harryson och Helena Bergström från ”Bröllop, begravning och dop” Foto: C More/TV4

Vem är då Johan H:son Kjellgren?


Johan är född och uppväxt i Stockholm, har studerat vid Scenskolan i Göteborg och varit engagerad i både Folkteatern i Göteborg, Stockholms Stadsteater, Kungliga dramatiska teatern, Uppsala Stadsteater, Helsingsborgs Stadsteater m.fl.


Johan har jobbat med flera Lars Noréns pjäser på Stockholms Stadsteater, bl.a Tyst Musik (2002). Han har även varit med i Shakespeare in love (2018), Måsen(1991) och flertalet andra stora produktioner.


Han filmdebuterade 1987 som den konstnärsbohemiske Oscar Björk i Hip Hip Hurra! och många roller har det blivit sedan dess. Johan har flertalet "utmärkelser" i bagaget och var Guldbagge nominerad 1999 i kategorin bästa skådespelare för sin insats i Veranda för en tenor.


Under resans gång har flertalet produktioner spelats in, och Johan har varit med i inte mindre än 47 filmatiseringar och serier sedan hans skådespelarkarriär tog fart -87 (källa Wikipedia).


Ni kanske känner igen honom när han var talman i Fröken Frimans Krig, Lasse från Medicinen och Carl-Axel från Bröllop, begravning och dop.

Johan har även varit med i flera kända serier som Solsidan, Saknad, Fartblinda, Danska Örnen och Norska Helt Perfekt.


Fartblinda. Foto: C More/TV4
 


Johan har ofta fått gestalta både kriminella och obehagliga personer på scenen, men den Johan vi fått äran att lära känna är både varm och sympatisk.


Men det är väl som man brukar säga; man är en person privat och en annan person på jobbet. För inte vill vi väl se egenskaper som hos Viktor Remmer från den välkända TV-Serien Rederiet hos en god vän?


Klipp från Rederiet med Viktor Remner (Johan H:son Kjellgren).

 

Men hur kommer det sig att vi ska djupdyka i ett personligt samtal med Johan H:son Kjellgren, förutom att han är en bioaktuell skådespelare av rang?


Johan älskar hundar och äger en hund själv, närmare bestämt en Weimaraner som är samma ras som vi på redaktionen här på HoundPeople har. Och vi äger inte vilken Weimaraner som helst - vi har Jago, en hund ni kommer få läsa mer om i det här reportaget.

Johan med sin första Weimaraner Atlas. Foto: Privat

 

Gotland vs. Stockholm

Johan H:son Kjellgren bor till vardags i ett hus i Stockholm, men när vi pratar med honom för det här reportaget är han i sitt andra hem på Gotland tillsammans med hunden Atlas.

På bilderna ser ni Jago, Atlas och Johan. Foto Privat.

 

På gården som ligger nära havet finns allt man behöver för att varva ner och finna ro för att återhämta sig efter långa och krävande filminspelningar.


"Gotland är min lunga i livet"

Johan har bott på gården permanent det senaste året pga. Covid-19 då han tillhör riskgruppen och valde att sätta sig själv i självkarantän vilket inte alltid är så lätt när man är en person som mår bra i andras sällskap.


Trots att han är gammal reservofficer och har utsatts för en del tuffa perioder under sitt yrkesliv tär den här isoleringen på honom - Man får ingen intellektuell stimulans, säger Johan som längtar till såväl sociala tillställningar som att komma tillbaka till det "normala" arbetslivet.


Nu när Johan spenderat mycket tid på egen hand frågade vi vad han uppskattar mest med livet som skådespelare och som hundägare till en Weimaraner.


Att roa eller oroa, men framförallt beröra publiken är det bästa med att vara skådespelare. Under pandemin har det bästa med att vara hundägare att komma ut i naturen och ha en intelligent kamrat som en Weimaraner vid min sida.

Gården på Gotland köpte Johan 2002 tillsammans med sin dåvarande flickvän. Nu bor Johan här med sin kära hund Atlas som ser till att husse har det bra alla timmar på dygnet.

 
En riktig hund kräver en riktig bil. Foto: Privat

Atlas - en äkta gentleman

Atlas var en omplacering som Johan och hans dåvarande sambo tog över. Rasen Weimaraner hade alltid intresserat Johan, en äkta gentlemans hund som han kallar dem, dock med vetskap om varningstriangeln att det inte är en enkel ras att uppfostra.

Atlas vid juldukat bord. Foto: Privat

När dem tog över Atlas insåg familjen snart att han haft få regler i sitt liv, han var nervös och drog i koppel. Tillslut sökte Johan efter olika hundklubbar och hittade då Weimaranerklubben där han, tro det eller ej, fick tips om hundtränaren Sigrid Agenäs på Gotland! Vilket sammanträffande att Johan hade en gård bara ett stenkast bort. Snabbare än blixten bokade han in sig på en dressyrkurs med privatlektioner under en hel vecka hos Sigrid och kom hem med en helt annan hund.Sigrid, som även var Weimaraneruppfödare vid tiden hade tre väldresserade tikar vilket gjorde att Atlas snabbt fick lära sig vem som bestämde. Johan fick lära sig hundspråket och med rätt kommunikation och regler, vann han respekt och kärlek från sin nyfunna fyrfota vän. Johan berättar att han var så koncentrerad och lugn under hundträningarna att han var helt slut efter träningspassen


Det var jobbigare för mig än för Atlas!

Från en hund till två

När Atlas var runt två år blev han kastrerad och dagen efter ville han inte äta, han var låg. Husse fick ta honom till veterinären då visade det sig att stygnen hade släppt och han hade blod i hela buken. Han blev akut opererad och låg med dropp hela dygnet med ovisshet om han skulle överleva. Lyckligtvis piggnade Atlas på sig och de tog med sig honom hem så han fick återhämta sig på hemmaplan (med en veterinär som jour på telefon).


Det var riktigt tungt att se sin hund så illa däran, berättar Johan

Atlas med lillebrorsan Jago. Foto: Privat

Ett år efter olyckan bestämde dem sig för att utöka familjen med en hund till, och Johan åkte tillbaka till Sigrid för att mötas av sex underbara weimaranervalpar, och när Jago kom fram och nafsade Johan i skägget så var det klippt. Några veckor senare hämtade de hem sin nya valp Jago. Johan berättar:

När Jago kom fram när han var valp, med lite skelögd blick och bara var där hos honom - då var det kört, det var Jago som skulle med dem hem. Han har alltid varit familjens "Lilleman"

Jago härmade såklart sin storebror, så när lydnaden satt på Atlas - satt den på Jago med. Atlas är mycket mer lat (mer vakt än jakt) och Jago är avlad för jakt - vilket märks på deras karaktär berättar Johan och visar några bilder på Jago när han var valp.

Atlas lärde Jago att leka och prata hundspråket, han kunde vara tuff ibland, men accepterade Jago direkt och tyckte det var kul att få en Lillebror.

Atlas och Jago hemma på gården på Gotland. Foto: Privat

Hur är det då att ha hund och vara skådespelare?

Johan berättar att det aldrig har varit några större problem tidigare när han varit bortrest i tjänsten då familjens andra halva tagit hand om hundarna på hemmaplan, antingen på Gotland eller i Stockholm.


Och visst blir det en hel del resor som skådespelare, iallafall om man blir castad av Colin Nutley. Colin har en förkärlek till Ulricehamn och när det var dags att spela in Bröllop, begravning och dop var det bara att packa väskan och sätta sig på bussen från Stockholms centralstation tillsammans med alla i teamet och rulla ner mot Hotell Bogesund.

Vi blir som en enda stor familj, säger Johan om sina branschkollegor.


På hotellet huserar skådespelare och filmarbetare vecka ut och vecka in.


För Colin är det viktigt att man ska må bra under filminspelningen. Man åker ner söndag kväll och filmar måndag till torsdag, för att sedan få några dagar ledigt och göra samma resa veckan därpå.


Inspelningen för Bröllop, begravning och dop-filmen tog ca tre månader och skulle landa i en härlig filmpremiär lagom till jul år 2020, en premiär som dessvärre blivit framflyttad på obestämd tid pga. Covid-19.

Är det inte svårt att spela en roll?

Jag frågar nyfiket hur det är kliva in i en roll som Carl-Axel som är gift med Grace (Helene Bergström) i Bröllop, begravning och dop.

Pressbilder från Bröllop, begravning och dop- filmen, Nordisk Film.


Johan berättar att när man agerar till en Colin Nutley regisserad film så finns inget skrivet manus för skådespelarna, Colin har klart för sig vart han vill men innehållet i scenerna improviseras . Det är improvisation framför kameran som gäller vilket ställer otroligt höga krav på skådespelarna. Johan säger att det är ett privilegium att få stå framför kameran tillsammans med etablerade skådespelare som exempelvis Helena Bergström, Jan Malmsjö, Robert Gustafsson och Maria Lundqvist och när man väl blir trygg med improvisationen så rullar det bara på.


Helena och Maria. Foto: C More/TV4

- Pick your name and what your working with. You have to be very rich.

Så sa Colin till Johan när han skulle sätta karaktären till Bröllop, begravning och dop.

Det landade i vapenhandlaren Carl-Axel, gift med Grace (spelad av Helena Bergström).


Improvisation framför kameran


När Carl-Axel (Johan) möter Meja (Molly) i andra säsongen hemma hos Grace (Mejas mamma) har Colin sagt till Johan "Ni kommer mötas där - sedan får ni improvisera".


Till Molly sa Colin istället "fråga om han har varit otrogen".


"Helt ovetandes om frågan blir jag ganska ställd och scenen fångar en äkthet som är svår att få till när man följer ett manus" - berättar Johan.Att få improvisera är fantastiskt, men ibland kan det leda till att en scen inte går åt det håll Colin önskar, säger Johan och skrattar
 

Hundarna och föräldrarna som som alla fyra har en stor plats i Johans hjärta.


Att bli lämnad och att lämna

Det är flera år sedan Johans föräldrar lämnade jordelivet. Efter en trygg och fin uppväxt i Stockholm med stöd från både mor och far växte Johan upp och blev den skådespelare som hans far alltid själv drömt om att bli. Redan som fyraåring blev Johan satt i teaterskola och han har alltid haft sina föräldrars fulla stöd för valen i livet.


Sorgen efter föräldrarnas bortgång kommer aldrig försvinna, det vet vi alla som någongång mist en nära anhörig eller vän. Kanske är det därför minnena är så viktiga att bevara och dela med sig av. Bredvid Johans säng finns ett kort på föräldrarna som han säger godnatt till varje kväll.

Jag kysser er God Natt varje kväll! Älskade Pappa och Mamma!

Att mista någon behöver inte alltid vara förknippat med döden även om tomheten kan kännas lika stor. Efter en 10 år lång relation var Johan med om en separation i början av förra året som tog hårt på familjen. Att gå från fyra till tre ledde till att familjens ena hund Jago var tvungen att omplaceras.


Det var inte hållbart att ha två hundar på egen hand som frilansande Skådespelare berättar Johan med sorg i rösten, och än idag så är saknaden efter Lilleman större än han någonsin kunnat ana.


Det var ganska precis ett år sedan vi på HoundPeople fick se en annons om en Weimaraner som skulle omplaceras.


Efter samtal med uppfödaren och ägaren fick vi möjligheten att träffa Jago, och efter en månads prövotid här på hemmaplan blev det bestämt att han skulle få stanna hos oss och bli en del av vår Weimaranerfamilj."Det är tufft att lämna och det är tufft att bli lämnad. Man förlorar en livskamrat" - Något som stämmer både i mänskliga relationer och med den relationen man har till sin hund.

Johan berättar för oss att hans andra hund Atlas har räddat honom många gånger under det gånga året när ensamheten känts som störst och saknaden efter Jago varit som starkast.


Vi som vet, vi vet - hundar är räddare i nöden.

Alltid glada när vi kommer hem och finns alltid vid din sida när det känns tomt och otryggt. Så kanske är det därför man så lätt glömmer bort dom där hyssen som sker däremellan. När dom stökar ner det nystädade golvet, bäddar sönder det dyra lakanet i sängen eller skäller ut grannen du precis blivit sams med efter att dom smitit ut och grävt hål i halva trädgården...

Sådan husse sådan hund. Bild Privat

Vi avslutar med ett citat och en devis Johan lever efter


Man ska ta livet med en allvarlig klackspark

Nu är vi nyfikna på att se fortsättningen av Carl-Axel och dom andra karaktärernas relationer i strävan efter kärlek och vänskap.


Vi hoppas att vi snart får se Johan H:son Kjellgren på röda mattan så både han och vi kan njuta av premiären av Bröllop, begravning och dop - filmen.

Officiell trailer till Bröllop, begravning och dop - filmen


Text & Layout: Karin Forsgren Pettersson

Co-Writers: Weimaraner Jago och Viggen

Redaktionen på HoundPeople

Comments


bottom of page