top of page

Från Tysk Riesling till Fransk Champagne

Etapp 2 av vinresan med två grå (Weimaraner) i vanen ”Bruno” - Innehåller reklamlänkar.



Nästa mål var Frankrike och Champagne. Eftersom att vi spenderade natten utanför en ställplats på en helt vanlig parkering valde vi att stanna strax innan motorvägen för att fixa frukost till oss och hundarna (på filmen köttbullemacka och kokkaffe ;) )



Från Moseldalen där skörden var i full gång var den snabbaste vägen till Champagne via Luxemburg, väg E25 och sedan vidare på A31 i Frankrike. Både Tyskland och Frankrike ska ha en stor tumme upp för fina vägar, tydliga skyltar och bra information vid vägarbeten och olyckor.


Nästan alla bilister i Tyskland sätter på varningsblinkers och håller sig åt varsitt håll på två och trefiliga vägar vid köbildning. När det är fri fart, åker man fort, och blir det en lägre hastighet så håller man den. I mindre byar i Frankrike finns knappt några stoppljus, utan här är det en digital hastighetsskylt som ger röd arg, gul sur eller grön glad gubbe beroende vilken hastighet man håller.

Vinrankor i området kring Côte des Blancs

 

Saxat från Systembolagets hemsida:

Champagne är ett distrikt i norra Frankrike som består av fem olika områden


I Montagne de Reims odlas främst den blå druvan pinot noir och pinot meunier. Nio vingårdar är klassade som grand cru.


Längs floden Marne i områden Vallée de la Marne odlas traditionellt de blå druvsorterna, med pinot meunier i spetsen. Chardonnay vinner dock mark. Två vingårdar är klassade som grand cru.


Côte des Blancs är ett område som huvudsakligen producerar vitt vin och Chardonnay är i stort sett den enda odlade druvsorten. Sex vingårdar är klassade som grand cru.


Côte de Sézanne som är en förlängning av Côte des Blancs domineras även här av chardonnay.


Området Côte des Bar ligger faktiskt närmare Chablis än de klassiska odlingsområdena i Champagne, men druvsorten är pinot noir till 85 procent. På knappt 7 000 hektar svarar den här för nära hälften av Champagnes totala pinot noirskörd.

 

Hur otroligt det än låter så lyckades vi tajma in Catja (min fd. arbetskollega som jag knappt sett på fem år!!!!!) och hennes sambo på deras resa hem från Nice, för besök på några Champagnehus och efterföljande middag, det tackar vi för!

Franck Bonville som vi besökte tillhör en av de sex Grand Cru gårdar i distriktet La Côte des Blancs som specialiserar sig på Blanc de Blancs Champagne, en sort som verkar bli alltmer populär här i Sverige. Jonas är ett riktigt Champagnefreak så han guidade oss i djungeln. Efter en kort runda i lite regn i Avize där Champagnehuset huserar klev vi in och blev bjudna på en fin champagneprovning och en tur i vinkällaren.

 

Efter besöket köpte vi med oss några flaskor bubbel och åkte vidare till Champagnehuset Legras & Haas som etablerades 1991 och idag drivs av de tre bröderna Rémi, Olivier and Jérôme Legras. Vi fick träffa mamman i huset och även en av bröderna, och den trevliga tjejen som jobbade där guidade oss genom deras olika bubbliga drycker. Vi hade den otroliga turen att få signa upp oss på Legras & Haas kundlista som sista privatkonsument för stunden då de precis signade ett stort kontrakt med en Amerikansk importör Lucky us :D Hundarna var hjärtligt välkomna och vi fick bra presenter med oss hem i form av praktiska återförlutningskorkar och schyssta nyckelringar.

 

Middagen intog vi på en trevlig restaurang i Ay vid namn Rôtisserie Henri IV där vi tog in en flaska champagne och åt en smaskig måltid. Jag åt en råbiff och Oskar tog en risotto med kyckling. Till dessert, en chokladsufflé och en tallrik av husets utvalda. Catja fick minsann höra att det var okej att ta minst tre glas champagne till maten och ändå köra, vi var ju i Frankrike! (Hon bangade på det).

Området kring Champagne föll oss inte riktigt i smaken för en övernattning så vi rattade Bruno mot kvällens sovplats i en by lite längre bort där vi unnade oss ett hotell helt i min smak!


Ni får veta var i nästa inlägg...

bottom of page