top of page

(h)underbara hundrum

Det har blivit en ökad efterfrågan på hundrum på hotell under året som gått och det finns flera hotell som erbjuder mer än bara en sovplats för våra pälsklingar.

 

Sedan pandemins start har många svenskar valt att skaffa hund. Det i kombination med hemestrandet gör att flera hotell som välkomnar husdjur nu ser en ökad efterfrågan på djurvänliga rum.


Tidningen Besöksliv har pratat med Jerk Åkerblad som driver Tällbergsgården och Elite Stora Hotellet i Örebro som ser en ökning på 50% på hundrum jämfört med föregående år. På Elite Stora hotellet i Örebro har man också märkt av att intresset för djurrummen ökat. Enligt reception- och bokningschef Birgitta Nordin är det framför allt under veckorna som de fyrbenta gästerna blivit fler.

Vi har ungefär 50 procent fler djurbor nu än vi hade före pandemin. I vanliga fall har vi fyra rum avsedda för gäster med djur, men nu när efterfrågan ökar har vi möjlighet att ställa om och välkomna fler.

Förutom att djuren är fler än tidigare ser hotellet en ökning av återkommande djur-gäster. -Det är också lite annorlunda jämfört med tidigare. Vi har bland annat en hund som blivit stamgäst och som brukar bo på hotellet två till tre dagar i veckan säger Birgitta till Besöksliv.


Elite Hotels

Houndpeople bokade ett hundrum på Elite Stora Hotellet i Örebro för att se vad man får för bemötande och snackade lite mer hund med receptionschefen "Bittan".

Bild: Elite.se


Elite Stora Hotellet Örebro ligger centralt beläget med utsikt över Örebro Slott. Hotellet består av två byggnader och erbjuder 160 rum. Precis som många andra Elite Hotels är huset av äldre karaktär och det gör att många rum ser olika ut.


När vi kom in i receptionen blev vi väl bemötta av receptionisterna och hundarna fick lite klapp och kel i väntan på Birgitta. Vi blev guidade till "Lilla Hotellet" som ligger bredvid då alla hundrum i huvudbyggnaden var uthyrda...ett angenämt problem för ett hotell i dessa tider.


Hissen tog oss upp till vårt hotellrum, ett stor och fint rum med "vardagsrum", två stora sängar och ett badrum.

På soffbordet stod två stora hundmatskålar med bajspåse och hundgodis - riktigt smaskigt tyckte Viggen som nosade upp godiset direkt....


Jag frågade Birgitta hur hotellen tänker när man väljer ut sina hundrum och hon sa att det bästa är att erbjuda hundägare ett större rum. för man vet aldrig vilken storlek på hund hotellgästen har med sig. Idag har många rum heltäckningsmatta och hundar kan både fälla päls och skita ner så Elite Stora Hotellet i Örebro erbjuder främst rum med parkettgolv till hundägare då det är enklare att hålla rent.


Birgitta frågade mig vad jag som hundägare skulle önska i ett hotellrum då hon själv inte har hund så här kommer Houndpeoples önskelista till hotell som erbjuder hundrum:

 

På Elite Stora Hotellet Örebro får hundarna vistas i både soffa och säng

- Det ser vi som en självklarhet om vi hyr ut ett hundrum, säger Birgitta.


Den extra avgiften man ofta betalar för hunden är för att säkerställa extra städ i rummet så att nästa hotellgäst känner sig lika välkommen som vi gjorde.

Viggen och Jago provar en av sängarna och ger betyg 10 av 10!


Birgitta berättade för oss att en gång kom en hund nedspringande till receptionen då den lyckats fått upp dörren när husse och matte skulle ner och äta hotellfrukost.

Tyvärr får hundarna inte vara med i frukostmatsalen, men hundvänner som personalen är, tog hand om unghunden och hade med den inne på kontoret tills matte och husse ätit upp.


- Klart vi hjälper till om det krisar säger Birgitta. Bara man har lite hundgodis och en bra plats under skrivbordet så brukar det gå bra om det är för en lite kort stund.

Vi ger en tumme upp till Elite Hotels hundbemötande, och vill ni besöka något annat av deras hundvänliga hotell så kan ni boka en hotellvistelse med din hund för bara 200 kr/natt. I detta erbjudande ingår matskål, vattenskål, bajspåsar och hundgodis. Läs mer här!

 

Hundar är en del av familjen och flera hotell välkomnar vår bästa vän, även om det ser väldigt olika ut från hotell till hotell. Ibland får man ett välkomstkit vid incheckning och många gånger finns både skålar och hundfiltar på rummen.


De flesta hotell har utvalda hundrum och en del tar ut en extra städavgift om man reser med hund så det är viktigt att informera redan vid bokning att man har med sig sin kompis, inte bara för sin egen skull utan även för personal och övriga resenärer som kan ha allergier.


Alla hotellkedjor som vi kikat lite extra på skriver att hotellgäster med ledarhundar alltid är välkomna utan extra kostnad.


Best Western

Hundrum på Kom Hotell i Stockholm - V.I.D. (Very Important Dog)


Hotellkedjan Best Western erbjuder hundrum på flera av hotellen och man får en välkomstpresent vid incheckning som kan variera mellan de olika destinationerna.

V hotell i Helsingborg och Kom Hotell i Stockholm är två av flera utvalda hundhotell.


Nordic Choice Hotels

Hundvänliga Clarion Hotell Arlanda erbjuder fyrverkerifritt på Nyår


Kan jag ta med min hund till hotellet? Ja! Vi på Nordic Choice Hotels älskar hundar - så står det på hemsidan när vi söker information om hundrum. På nästan alla Comfort Hotel, Quality Hotel och Clarion Hotel finns utvalda rum för dig som reser med hund.


Clarion Hotel Arlanda är verkligen ett hotell som tagit till sig hundarna. HoundPeople kontaktade hotellet för att ställa lite frågor om deras koncept Happy Dog 2021.


- Happy Dog 2020 gick jättebra! Hundar (och även någon katt) fick en fristad från fyrverkerier hos oss tillsammans med nöjda mattar och hussar. Våra Happy Dog-rum var fullbokade och vi hade drygt 500 personer i huset.Fördelen är att man naturligt håller avstånd till varandra och inte kommer för nära, i och med att man har hund. Vi hade ett annorlunda upplägg i och med pandemin. Vi hade förbokade tider för incheckning samt slot-tider för frukost, just för att alla inte skulle komma samtidigt. ' Vi hade flera olika alternativ för att äta middag på kvällen. Vi hade dels nyårsmeny som serverades till rummet, samt även i två olika restauranger (en med hund och en utan).


Ta med dig hunden eller katten till oss under nyår och slipp alla smällare och fyrverkerier! En garanterat skottfri kväll i extra tysta rum - ett nyårsfirande där hundratals pälsklingar samlas under samma tak. Vi utlovar ett h(underbart) nyårsfirande och avslut på 2021

Inför Happy Dog 2021 så satsar vi återigen på ett likadant eller liknande utförande. Hur det exakt blir, beror lite på hur läget är. Vi är i dagsläget fullbokade på våra Happy Dog-rum men det går jättebra att sätta upp sig på väntelista. Ambitionen är att vi i år återigen ska ha aktiviteter tillsammans med Svenska Brukshundklubben.


Hundar är välkomna till oss året om, men efterfrågan av hundrum är inte lika stort som just på nyårsafton och dagen före. Det går alldeles utmärkt att bo hos oss om man t.ex. ska ut och resa med sin hund eller om man vill lyxa till vardagen litet, säger Jennie Ahlblom.


2015 fick hotellet utmärkelsen Djurskyddets Hederspris för hotellets fyrverkerifria nyårsfirande "Happy Dog".Under #happydogclarion på instagram hittar ni flera glada hundgäster!
Scandic

Jycken, woffsingen eller svansbarnet? Oavsett vad du kallar din fyrbenta vän så är du varmt välkommen att ta med ditt husdjur till oss när du bor skriver Scandic på sin hemsida. Alla Scandichotell i Sverige erbjuder djurvänliga rum där man kan bo med sitt husdjur för endast 200 kr extra.

  • Ta med ditt husdjur när du ger dig ut på resa, alla våra hotell erbjuder rum där det går bra att checka in tillsammans med ditt djur.

  • Du behöver förboka rummet och kontakta hotellet. Det är enkelt! Läs nedan hur du går tillväga för att boka.

  • På alla våra svenska Scandichotell betalar du endast 200 kr extra per vistelse för ett djurvänligt rum.

  • Vi tycker om djur och tipsar gärna om bra hundpromenader runt våra hotell.

 

Det här vara bara ett urval av hotellkedjor och deras hundrum! Så passa på att ta en hemester med dig och din fyrbenta kamrat.


// Karin med hundar (bild från slottshotellsvistelse sommaren 2020.)


Comentarios


bottom of page