top of page

Kungliga Corgis

Det Brittiska kungahuset och deras Kungliga Corgis och andra skojiga Corgi-fakta!

Bild från @lecorgi på Instagram

 
Drotting Elizabeth II och hennes Welsh Corgis Foto: ALASTAIR GRANT/AP

Hovets första Corgis

Prinsessan, Dookie och Jane Bild: AKC Library and Archives

Att det brittiska kungahuset älskar Corgis har nog inte gått någon förbi. Det började med att Drotting Elizabeth II pappa tog hem hundarna Dookie och Jane på 30-talet och sedan dess har hundrasen fått kunglig status.


Under början av andra världskriget gick Dookie bort, men Jane födde en valpkull med två Royal Corgis som kunde fortsätta föra blodslinjen framåt. Jane blev påkörd av en bil några år senare och dog 1944.


Prinsessan Elizabeths första hund, Susan, var en Welsh Pembroke Corgi som Prinsessan fick i 18-års present år 1944. Susan var den första hunden av många Corgis och Dorgis (korsning mellan Corgi och Tax) som drottningen haft i sin ägo, alla med härstamning från Susan.

Bilder: Press Association, via Associated Press och Getty images


Enligt en Brittisk artikel publicerad 2012 var det välkänt att Prinsessan Elizabeth var så fäst vid sin hund Susan (Sus) att hon tog med henne på sin bröllopsresa med Prins Philip, och att hon gömde hunden under några filtar när de åkte öppen vagn genom London efter deras bröllop vid Westminster Abbey 1947. Susan var älskad av drottningen, trots att hon bet både tjänare, en detektiv och en polisman.


Det ska finnas ett brev från Drottningen där hon skriver följande till veterinären Harold Swann i Norfolk som behandlade de kungliga hundarna när de besökte Sandringham.


'I had always dreaded losing her as I had had her since she was six weeks old but I am ever so thankful that her suffering was so mercifully short. Yours sincerely, Elizabeth R.'

Enligt artikeln ska Drottningens varma humor framträtt i en separat notis till veterinären bara dagar innan hunden avled då hon svarat på veterinärens fråga om hur länge den fylliga, 14-åriga Corgin ökat i vikt - " Ingen aning - hon har alltid varit fet!" Skrev drottningen.


När Susan dog 1959 tog drottningen fram en speciell gravsten till minne av hunden som finns att beskåda på Sandringham House. (källa Wikipedia)


Gravstenen bär orden,

valda av drottningen:


'Susan. Född 20 februari 1944.

Död 26 januari 1959.

I nästan 15 år drottningens trogna följeslagare"
 

SKK beskriver Welsh Pembroke Corgi såhär:

Welsh corgi pembroke har utvecklat sin individuella särprägel i Wales där de drev boskapen, vaktade gården, gick med på jakt och var sällskapshund för barnen.


Rasen är en lättlärd och munter glädjespridare som är arbetsvillig och fungerar under de tuffaste förhållanden. Den har en viss vaktinstinkt.


Det är en stor hund med korta ben, skulle man kunna säga för att kort sammanfatta storlek och utseende.

 
 

En kunglig måltid

Kocken Darren McGradys var kock på hovet i många år och i hans YouTube kanal berättar han om sina första arbetsuppgifter i köket - att tillaga hundarnas måltider enligt en meny.


Under kocken McGradys år i kungahuset hade drottningen Corgis och Dorgis som hade två "footman" till sitt förfogande (en Footman är en typ av butler) som de övriga anställda i huset kallade för Doggie 1 och Doggie 2.


Darren McGradys inlägg på YouTube om kungliga hundiga måltider.

I knew I would be cooking for Kings, Queen's and Presidents when I started working in the Buckingham Palace kitchens... but I never expected to have to cook for the Royal Corgis too! But The Queen's love is horses and dogs, so I should have known they would only be fed the best.

Hundarnas meny bestod av olika typer av kött, kål och ris. Allt skulle vara skuret i små bitar så att inga ben var kvar i köttet.

McGrady berättar i klippet att hundarna fick vara överallt i huset, dem sprang in och ut i köket precis som i vilket hem som helst.

 

Corgi på film

2012 fick de kungliga Corgisarna Willow, Holly och Monthy vara med i sketchen som öppnade OS i London där James Bond (spelad av Daniel Craig) reser till Buckingham Palace för att eskortera drottningen till London Stadium.


Rex a royal top dog finns på Netflix

Kan man inte få nog av Corgis IRL så rekommenderar vi filmen REX - a royal topdog som finns på Netflix. Så underbart härligt tokig animerad film! #wehoundit

 

Avslutningsvis vill vi gärna ge er lite instagram inspiration med härliga Corgi-konton.

La corgi är två Corgi bröder från LA som gör supercoola prints ... eller ja deras Human gör det här!

 

Topi the corgi - En finsk influencer med över 150 M streams på Youtube (heeeeelt sjukt)!

Nedan kan ni se klippet "WORKING UNDER QUARANTINE - Topi the Corgi" ..... önskar jag vore så här kreativ både när jag jobbar hemifrån och producerar material tull instagram ;)

 

Thequeenscorgis lägger upp historiska bilder från det brittiska kungahusets hundar

 

Le Corgi är ett superhärligt konto med fokus på resor och mat - när Frankrike möter England - en riktig kunglig hund 👑

 

Och är Ni sugna på att skaffa en Corgi rekommenderar vi att ni kikar in på Svenska Kennelklubben eller Svenska Welsh Corgi Klubbens hemsida där ni kan prata med proffs om den här underbara rasen!

// Redaktörerna Karin, Jago och Viggen


Comments


bottom of page