top of page

Resa med hund - Vilka regler gäller?

Vi på redaktionen har rest både långt och kort, med och utan hund, inom Sveriges gränser och ut i Europa. Vi har bestigit berg i Norge, varit på hundutställning på Åland, tränat hund i Tyskland och semestrat i Frankrike. Vill du också resa med din hund? Då rekommenderar vi att du läser det här först! Innehåller annonslänkar.



I början kändes det lite svårt att navigera kring vilka regler och krav som ställs på hundägare vid resa utomlands, men det är inte så svårt som man tror. Så självklart ska er fyrbenta kamrat följa med både på semester, utställningar och internationella träningar -och tävlingar om det är en hundvänlig resa!


Bilder från Norge, Tyskland och Frankrike (resor vi gärna berättar mer om längre fram).


Tips!

Börja med att planera er resa, hundsäkra transporten, köp in nödvändig utrustning för resan, skaffa ett pass hos er veterinär och se över aktuella vaccinationer och avmaskningar beroende på val av destination.

 

Resa med hund i bil

Säkerheten går alltid först, även för våra lurvigare familjemedlemmar och ofta innebär en semesterresa många timmar i bilen. Fördel med att resa i bil är att man själv kan planera sin resa och bestämma när det är dags för paus och rastning.


Att tänka på vid resa i bil


Lös hund i bil är olagligt i Sverige, hunden ska antingen transporteras:


- i bur

- med grind och galler

- med bilsele


Man ska alltid utgå från bilmodell och hundens vikt / storlek vid val av hundbur/grindar och sele. Märken som exempelvis MiM och Artfex har extra säkerhetsdetaljer och passar flera hundraser och olika bilmodeller.


Vi har haft både Artfex bur och MiM safe hundgaller så vi kan gå i god för att båda leverantörerna har riktigt bra produkter.
- Karin på HoundPeople

Komplettera gärna hundens transportplats med något mjukt och skönt att ligga på så inte skav eller stela leder uppstår. Välj ett underlag som passar bra för just din hund. Se till att alltid ha möjlighet att vattna hunden, utfodra den och ge den regelbundna promenader.


En skön filt till hunden här / Svensk krocktestad sele här / Ihopvikbar hundmatskål här

 

Tips!

Bild: Evidensia

Lämna aldrig en hund i en varm bil. det är förenat med livsfara. Tänk också på att kyla och värme från bilens klimatanläggning inte beter sig på samma sätt längst fram i bilen som där bak där hundarna oftast åker.

En kylväst kan vara användbart om det är varma dagar. Ni kan köpa en här!


Vid kallt väder - se till att hunden har ett varmt täcke och/eller en varm filt.

Hur mysig ser inte den här sovsäcken ut? NI hittar den här!

Läs mer om reglerna för att resa med hund i bil hos Jordbruksverket.

 

Om man ska resa med hund utanför Sverige - vad ska man tänka på?


När man ska ta med sin fyrbenta vän på resa till ett annat land eller ta med en hund in till Sverige från ett annat land finns det vissa regler att följa.


Vi har samlat det senaste informationen från Jordbruksverket (den myndighet som ansvarar för lagar och regler gällande inresa till Sverige med djur) och Statens veterinärmedicinska Anstalt (SVA).


HoundPeople rekommenderar alltid alla läsare att kolla på den senaste informationen på respektive site då det kan förändras löpande.

Här hittar ni all nödvändig information gällande in- och utförsel av djur i i Sverige


Resa med hund från Sverige till EU-land?

Här kan du läsa om vad som gäller vid resa från Sverige till ett EU-land.

Ta alltid reda på vilka regler som gäller specifikt för det land som hunden ska resa till. Ibland kan det vara olika regler i olika länder som du behöver passera vid resa med exempelvis bil eller tåg.

Eftersom vissa länder har fler regler än det Jordbruksverket skriver om måste du alltid ta reda på vad som gäller i det land som hunden ska resa till. Kontakta i god tid veterinär­myndigheten i det land hunden ska resa till, sök på nätet eller kontakta landets ambassad i Sverige för att få reda på vad som gäller.


Håll koll på det här när du ska ut och resa!

  • Hunden ska ha ett EU-pass

  • Hunden vara id-märkt

  • Hunden ha en giltig vaccination mot rabies

  • Hunden ska avmaskas (olika regler för olika länder)

  • Ni ta reda på om din hunds ras är tillåten i landet dit den ska resa


Om hunden ska hem till Sverige igen (exempelvis vid en semesterresa med husse/matte) måste den självklart även uppfylla de svenska reglerna!


 

Resa med hund från EU-land till Sverige

Om du har varit på semester utomlands med din egen hund, om du köper en hund till dig själv utomlands eller om du köper en hund utomlands för att sedan sälja vidare eller adoptera bort i Sverige måste vissa regler följas.


Reglerna finns för att förhindra att sjukdomar sprids, framför allt rabies. Rabies finns inte i Sverige i dag men det finns i många länder utanför Europa och även i ett fåtal länder i Europa.


Vilka regler som gäller i just ditt fall beror på vilket land du ska ta in djur ifrån och hur rabiessituationen ser ut i det landet. Länderna delas upp i tre grupper - läs mer om vad som gäller under länken på respektive grupp.


Jordbruksverket har en klickbar guide om du känner dig osäker på hur du ska gå tillväga.

Kika på guiden här!

 

Tips!

För dig med Svensk hund är ett tips är att alltid ha uppdaterade hund- och ägareuppgifter på DjurID.se - det gör din hund mer sökbar om den skulle springa bort och någon vill söka efter ägaren via polisen.

 

Grupp A

Från EU-länder och från Andorra, Island, Liechtenstein, Monaco, Nordirland, Norge, San Marino, Schweiz och Vatikanstaten

  • Hunden ska vara id-märkt med ett ISO-mikrochip

  • Hunden ska ha en giltig vaccination mot rabies

  • Hunden får resa tidigast 21 dagar efter grundvaccination mot rabies

  • Hunden ska ha ett EU-pass för sällskapsdjur

  • Hunden ska anmälas hos tullen (föras in i Sverige via en tullplats)

Tullverkets webbplats kan du läsa mer om hur du anmäler ditt djur till tullen


Om du reser med hund från Norge gäller lite andra regler än ovan.

  • Hundar från Norge behöver vara id-märkta och ha pass

  • Behöver INTE vara rabiesvaccinerade

  • Reser du med din hund själv behöver du INTE anmäla hunden i tullen (gäller endast vid fraktfirma eller ombud)

  • Ska hunden byta ägare, reser mer än 5 dagar eller reser i grupp om minst 6 hundar gäller fler regler även för hundar från Norge.



Grupp B

Från länder utanför EU där rabiessituationen är under kontroll


Grupp C

Från länder utanför EU där rabiessituationen inte är under kontroll


 

Förebygg smittsamma sjukdomar

På SVA står det att ansvaret för skyddsåtgärder vilar helt på dig som djurägare. Innan du tar med din hund på resan är det en hel del du bör tänka på för att förhindra att din hund för in allvarliga infektioner såsom rabies och rävens dvärgbandmask till Sverige samt för att minska risken för andra sjukdomar.

  • Vaccinera din hund mot Rabies

  • Avmaska hunden (främst mot rävens dvärgbandmask)

  • Skydda hunden mot fästingar (Ju längre söderut i Europa man kommer ökar risken för den sk. kennelfästingen).

  • Motverka myggburna infektioner så som parasitsjukdomen Leishmanios (orsakas av sandmyggor), samt hjärtmask som sprids via stickmyggor.

 

Flyga med hund?

Allt ni behöver veta för att flyga med er vovve!


Vi kollade upp vad SAS säger om att ta med sig sin jycke på flygresan (Andra regler kan gälla om du ska resa vidare med ett annat flygbolag.)


SAS har begränsat antal husdjursplatser på sina flighter. Husdjur som reser i kabinen måste kunna stå upp och röra sig i buren (max. storlek är 40 x 25 x 23 cm) och får inte väga mer än 8 kg (hund och väska/bur).


  • Du måste fylla i ett dokument innan du reser med husdjur, med undantag för inrikesflyg i Sverige, Norge och Danmark.

  • Beroende på djurets ras, storlek och vikt kan det resa som handbagage, checkas in eller transporteras med SAS Cargo.

  • Endast små hundar får följa med dig i kabinen, med undantag för SAS Business där inga husdjur/djur är tillåtna. Övriga djur/husdjur måste placeras i lastutrymmet.

  • Vill du ta med en hundvalp måste denna vara minst åtta veckor gammal. Om den är yngre än 14 veckor behöver du ett intyg från en veterinär som bekräftar att den klarar transporten.

  • Det är inte tillåtet att ta med husdjur eller djur när du reser på en charterresa med SAS.

  • Ledarhundar, djur som ger känslomässigt stöd och andra servicedjur, t.ex. räddningshundar, reser utan avgift i kabinen med SAS, men endast när de utför sina uppgifter. Du kan ta med ett servicedjur per person.

Trevlig resa // Karin, Jago & Viggen

bild från vingårdspromenad i Alsace, Frankrike


bottom of page