top of page
  • Skribentens bildRedaktören

En hundguide till Säfsen

Vi testar hundvänliga destinationer och har besökt Säfsen (Vinter, sommar och höst)

För oss som bor i mellersta Sverige är Säfsen ett perfekt resmål över en helg eller en kortvecka då det endast är 3,5 timma från Stockholm och ca 2 timmar från Västerås, Karlstad och Örebro (där vi utgår ifrån).

Säfsen ligger i södra dalarna är en hundvänlig destination året om med sina fina omgivningar. Under vintersäsongen finns här 19 backar för utförsåkning och 75 km välskötta längdspår för både klassik åkning och skate, och under vår, sommar -och höst bjuder Säfsen på såväl fina MTB -och vandringsleder som badvänliga sjöar.


Säfsen erbjuder flera olika boendealternativ för gäster som reser med hund.

hemsidan kan man välja bland stugor och lägenheter i alla områden och lägga till hund som tillval när du bokar. När man har med sig sin hund får man betala ett hundtillägg om 150kr oavsett hur många hundar ni reser med.


I Säfsen är det nära till naturen var du än bor och man kan välja boende vid backen eller vid stugbyn där många längdspår och vandringsleder börjar.

Här ser ni bilder på tre olika typer av hundvänliga boenden i Säfsen som erbjuder stugor och lägenheter i olika storlekar med direktaccess till naturen.


I Säfsen får man (tyvärr) inget hundkit när man checkar in i sitt hundvänliga boende, så tänk på att packa med alla nödvändiga saker till din hund för en trevlig hemester.


Packlista för stugvistelse:

  • Mat- och vattenskålar

  • Hundmat

  • Hundgodis

  • Handduk

  • Filt -och/eller hundbädd

  • Leksak


Säfsen vintertid

Förutom utförsåkning så finns flera mil preparerade längdspår för skidentusiasten. Längskidåkningen utgår från några av Säfsens tre skidcentraler som ni hittar vid:

  • Skidområdet

  • Kyrkängen

  • Elljusspåret


Spårkort

Spårcentralen. Bild från Visit Dalarna

I Säfsen måste man köpa spårkort när man ska ta del av längdspåren, men har man köpt liftkort för utförsåkning för 3 dagar eller fler ingår spårkortet i priset.


Ni köper spårkorten här





 

För oss med hund så är det viktigt att respektera vilka regler som gäller med hund i skidspår, och ibland kan det vara lite otydligt, så jag kontaktade Säfsens information och frågade om vilka spår som är hundvänliga.

Jyllandsleden

Från Skidområdet kan man åka på Säfsens naturspår - Jyllandsleden 3, 5 och 7,5 km, som tar dig över gles skog och myrmark. En platt slinga som är bra för oss med hund. Det finns även bänkar utplacerade om man behöver ta en paus.


Skatespåret

Här finns även ett skatespår som är preparerat 6 och 13 km. Början och slutet är flackt utan backar men tar man den längre slingan kan det bli lite kuperat.

Bilder från Jyllandsleden i Säfsen. Viggen har haft problem med klokapselbrott vid flera tillfällen och hade under den här skidturen en extra tjock socka som skydd.


Redaktionen åker längdskidor med hundarna och rekommenderar följande utrustning (förutom skidor och stavar) :)

  • En bra sele till dig

  • En bra sele till hunden

  • Ett koppel med expanderlina

  • En karbinhake / snabbfäste

  • Vid behov; Tossor och Täcke till hunden

Beroende på snötillgång så får hundarna ibland även vara med i andra spår, fråga innan ankomst vad som gäller under er vistelse. Förutom Säfsens preparerade spår finns flera andra fina längdspår runt om Säfsen, kolla in skidspår.se


Tyvärr får hundarna inte följa med i restaurang, café eller värmestuga - men en solig dag går det bra att sitta på uteserveringarna både i backen och vid stugbyn.

 

Säfsen vår, sommar , höst

Under vår, sommar -och höst bjuder Säfsen på såväl fina MTB -och vandringsleder som badvänliga sjöar. Beroende på väder och vind finns lite olika aktiviteter man kan göra tillsammans med sin hund.


Vandra / Springa med hund

I Säfsen finns alla möjligheter för långa och korta vandringar i skog och mark, liksom löpning om man hellre snörar på sig dom snabba skorna och vill sicksacka sig genom stock och sten.

Tänk på vilka regler som gäller när ni är ute och vandrar (koppeltvång mellan 1/3-20/8)
 

Alla vandringsleder är märkta i rött på kartan (översiktskarta finns vid Sportcenter Björnen vid stugbyn), papperskartor i fickformat finns också, och vill du ladda ner ledkartan digitalt så kan du göra det här.


Ute i naturen är lederna märkta med röda kryss och vid vägskäl brukar det vara bra skyltat om det är korsande leder.

Vi har testat Mellanfallsleden (6 och 8 km) , Österhöjdsleden (3 km och 5 km) och Solbergsleden (10 km). Terrängen varierar mellan de olika lederna. Skogsstigar blandas med grusvägar och lederna går genom såväl gammal skog som kalhyggen och har ibland lite stigningar. Gemensamt för alla leder vi har provat är att det finns vindskydd eller grillplatser för dig som vill stanna och ta en fikapaus.

Tänk på att det kan vara blött ute i terrängen så ha rejäla skor när ni vandrar även om det är en enklare tur.


Vid myrar och andra blötare områden finns oftast spångar att gå på - men det är lätt att trampa bredvid och bli blöt. Sent på vintersäsongen / tidig vår kan det ligga kvar snö när det är höjdskillnader så man får vara beredd på alltifrån barmark till snötäckta promenadstråk.

Finnleden korsar några av Säfsens leder om man vill gå lite längre och har möjlighet till transport till/från start och stoppsträckan.

Jago kollar in vindskyddet vid Österberget

Lederna vi har provat passar sig bra för både löpning och vandring om man gillar lite höjdskillnader. Vi blev dock lite besvikna på delar av Österhöjdsleden då det var mycket kalhyggen och vindskyddet vid Österberget hade kanske inte den roligaste utsikten. Vi rekommenderar att man har med sig egna sittunderlag i sin ryggsäck så man kan välja en finare plats för sin fikapaus.



 

Paddla kanot

Om man vågar ge sig ut på sjön ska ni absolut hyra kanot, båt eller sup och paddla runt Säfssjön precis nedanför Säfsens stugby. Ni förbokar er utrustning via Säfsens hemsida eller tar kontakt med dem på plats och ser om det finns något ledigt att hyra.

Om vi klarar det med en stor Weimaraner, så går det garanterat bra för er också. Var lite försiktiga när ni kliver i och ur bara så att inte hunden fastnar och gör sig illa (eller tippar omkull kanoten = kan bli ett blött äventyr).

Vi stannade på Gusserholmen, Säfsens egen vildmarks-ö med grillplats, vindskydd och matplatser, och om ni har med fika, ska självklart vovven ha lite matsäck också :D Påväg hem gick vi iland vid Vildmarkslekplatsen som hundarna tyckte var minst lika skojiga som vi.


Ha gärna med något mjukt till hunden att sitta på i kanoten och även ett enklare täcke/eller en handduk om hunden blir blöt och ni ska paddla länge så inte hunden blir kall. Det är bra att ha en flytväst till hunden. Se till så att den sitter korrekt och håller rätt vikt för din hund. Ni kan köpa flytvästar här

Även om hunden kan simma har vi självklart på en flytväst om olyckan skulle vara framme.
 

Cykla MTB

Vill man ha ett lite mer fartfyllt äventyr kan man hyra MTB (pris från 250kr - fullständig prislista här) och ge sig ut på någon av alla de cykelleder som finns i Säfsen. Om ni inte har en egen cykel med er så bokar ni enkelt via mail direkt till bjornen@safsen.se.


Säfsens cykelleder är färgmärkta efter svårighetsgrad:

GRÖN- MYCKET LÄTT: Lättcyklad led på grusvägar eller breda stigar.

BLÅ - LÄTT: Lättcyklad led med inslag av smalare men lätta stigar. RÖD - MEDEL: Varierade leder med större inslag att teknisk stig och större stigningar. SVART - SVÅR: Stora inslag av mycket tekniska sektioner, branta backar, rötter och stenar.


Ni kan ladda ner hela ledkartan här


Vi testade Paskberget (11 km)

En kuperad runda mestadels på stig. Leden börjar med behaglig stigcykling ner mot Eldpallkojan, förbi Kulltorpet och vidare med en lätt stigning mot Paskaberget. Stigen blir nu mer teknisk och senare sätts balansen på prov. När leden vänder hemåt är ett kort parti asfalt och grusväg de sista kilometer hem.

Vi var ute och cyklade i September så hundarna kunde vara lösa med oss under delar av cykelturen. Vi stannade och fikade vid Eldpallkojan och tog även en paus uppe på Paskaberget. Det fanns gott om vatten för hundar att kyla och vattna sig med under turen.

Fikapaus vid Eldpallkojan

Vid Eldpallkojan finns både bänkar och grillplats inomhus och utomhus.


Vi hoppas att ni kommer tycka om Säfsen lika mycket som oss.


Ut och njut med er //

Redaktionen Karin, Viggen & Jago (utanför bild).



704 visningar

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page