top of page

Ta med kameran!

Röda, gula och gröna löv faller på marken från träd som snart går från solvarma till höstkarga. Vissa dagar bjuder på klarblå himmel, andra på gråmulet och regn, oavsett väder går det inte att motstå den tidiga hösten.

Den bästa kameran är den som är med

Vissa fotograferar i svartvitt, andra i färg. En del tycker om människor, andra djur. Många har öga för rena miljöbilder och somliga föredrar porträtt. När jag fotograferar hundar ställer jag antingen upp dem på en väl vald plats, men om tid och energi finns följer jag helst bara med och tar ögonblicksbilder.


Jag är ingen utbildad fotograf och begår säkert många misstag, men det viktiga för mig är inte hur man tar sin bild, utan att bilden man tar tilltalar den som tittar på den.


Vilken kamera, eller vilket objektiv man använder, spelar egentligen inte så stor roll - det viktiga är att man faktiskt tar med den och använder den. Jag fotar oftast med min mobil, den är enkel att lägga i fickan när man ska ha koll på två hundar, men i enstaka fall får även systemkameran följa med.

Jag älskar att ta kort sent på eftermiddagen, molniga dagar eller tidigt på morgonen, då allra helst när solen precis är påväg upp. I september och oktober brukar den fuktiga luften skapa lätt dimma, och kontrasten mellan himmel och jord ger bilden det där lilla extra. Bilden är knäppt kl 06:43 en septembermorgon.


Location Location Location

När man ska fotografera är det inte bara objektet som är viktigt, utan även vilken tid och vilken plats man väljer ut för sin fotosession. Klarblå himmel och sol mitt på dagen kanske är den bästa tiden att spendera utomhus, men bilderna är desto svårare att ta.

Vissa föredrar att fota i studiomiljö, men jag föredrar att ta bilder utomhus och använda det som naturen och omgivningarna bjuder på.

Sol och skugga kan både förstärka och försämra en bild. I det här fallet ger det bilden ett intressant uttryck (tycker jag :D )

 

När det var uppehåll i helgen passade jag på att åka iväg med hundarna till ett av mina favoritställen i Örebro, Karlslund, för att ta några bilder i med höstens vackra färgpalett som duk.


I filmen nedan får ni se hur det gick!

 

Ett urval av bilderna från dagen. Mina hundar Jago och Viggen, 5 respektive 9 år gamla får ställa upp när ingen annan hund står framför kameran.

 

Hoppas ni gillade att få lite fotoinspiration. Kommentera gärna om ni själva fotograferar. Kanske har ni ett instagramkonto vi kan få följa?


Vi ses och hörs // redaktörerna

Comentarios


bottom of page