top of page

Drivna drevhundar och duktiga drevkarlar!


Vi är strax utanför Örebro där ett jaktlag med inbjudna jägare laddar inför en heldag i skogen med drevjakt, en av de vanligaste jaktformerna i Sverige.

Drevjakt, klappjakt, skallgång - kärt barn har många namn, det skiljer sig något men det går i stort ut på att drevkarlar, hundförare och drevhundar går i en planerad riktning i skogen och för viltet framåt mot skyttarna. I området man jagar (såten) placeras skyttarna ut på sk. "pass" och det är ofta flera hundförare och skyttar på marken samtidigt, hur många beror på såtens storlek.


I alla jaktlag finns en jaktledare, den har som uppgift att se till att jakten sker på ett säkert sätt och att jaktdeltagarna följer de lagar och förordningar som finns. Jaktledaren placerar ut passskyttarna och för samtal med hundförarna om var de ska släppa inför varje såt. Man brukar som regel klara av att jag jaga igenom 3-4 såter på en jaktdag.

Här visar jaktledaren vilken såt hundföraren ska jobba igenom på nästa pass.


Då hundförare och hundar i regel driver flera olika typer av vilt framför drevet så får skyttarna ofta se mycket djur i pass. Det krävs ett tränat öga för att se vad som är lovligt vilt (det vilt som är godkänt att skjuta) och en van skytt för att kunna ta snabba och säkra skott. Är man inte säker på avstånd, kulfång och om viltet är lovligt så ska man alltid låta viltet gå förbi. Jaktledaren ska informera om förbjudna skjutriktningar och att se till så att varken hundförare, hundar eller andra djur kan komma i skottlinjen.

Dagens jaktlag träffades tidig morgonen och blev bjudna på en god frukost under sin samling innan man packade in sig själva och sina hundar i bilarna för att åka ut till dagens första såt av tre planerade under dagen.

 

Vilken hund ska man jaga med?

Jagar man med hund så gäller det att välja en hundras som har rätt egenskaper för just den uppgiften jakten för dagen kräver.

Wachtelhund räknas till kortdrivarna. Foto: Niklas Liljebäck från www.jagareforbundet.se


Enligt SKK finns det cirka 90 jakthunds- raser i Sverige. Alla har sin speciella roll i jakten, och deras förmåga att utföra sin uppgift på bästa sätt har formats under många års avelsarbete.


När man pratar jakthund säger man att det finns drivande, kortdrivande stötande, ställande, apporterande och stående jakthundar, samt grythundar. Det är drivande -och kortdrivande jakthundar som används i samband med drevjakt på vilt, vilken ras man använder beror på vilken typ av vilt man ska jaga.


En mängd olika raser kan användas för att sätta fart på allt vilt den träffar på, Vorsteh, Kleiner münsterländer, Springer spaniel samt olika Terrier- och Retreiverraser används som kortdrivande och stötande hundar - raser som går "lagom långt" från föraren, i ett lagom snabbt tempo och hjälper till att föra viltet framåt utan att gå efter i flera kilometer (läs mil) som exempelvis en tax kan göra.

En blivande jakthund, och en veteran!


Man brukar säga att jakthundens främsta egenskaper är luktsinnet, uthålligheten, snabbheten och i vissa fall apporteringsinstinkten, men det viktigaste av allt är ändå jaktlusten och kontakten hunden har med sin hundförare!


Det var fyra hundar med i dagens jakt, tre Springer Spaniel och en Vorsteh där Springer Spaniel hundarna går lite långsammare, och i vissa fall skäller vid kontakt med vilt vilket underlättar för passskyttarna och hundföraren.

En blöt, och nöjd hund efter första såten med sin hundförare (och ägare). Hunden har en skyddsväst från Browning.

 

Hur ska man vara kittad?

På drevjakt är det som hundförare viktigt att klä sig lätt och smidigt för att kunna ta sig runt i skogen effektivt. Det är även viktigt att ha ett par rejäla och vattentäta kängor, alternativt höga stövlar. Det är även bra att ha någon detalj på kroppen i en stark kontrasterande färg för att säkerställa att man syns ordentligt. Detta för att minimera riskerna för att någon annan skall ta fel och tro att det är ett djur som rör sig.


Det finns många bra butiker online som säljer jaktkläder som passar för hundförare, nya butiken www.jaktvildmark.se är en av dem.

Ett par välkittade jägare - både hunden och hussen!


Vilken utrustning ska man ha?

Hundförarens bästa vän (förutom vapnet) är hundpejlen. En GPS som gör att hundföraren kan följa sin hund även när den är utom synhåll. En hund som arbetar kan löpa flera kilometer under en såt och ibland vet man inte om hundar springer efter ett djur, står still, har fastnat eller är påväg åt "fel håll". Genom GPSen kan hundföraren kontrollera hur långt hunden har gått och hur den har sökt genom att kolla på kartan i handenheten eller i appen som går att ladda ner till sin telefon med vissa enheter.

På bilden ser ni hur hunden rört sig under första såten.

En pejl sitter antingen i ett halsband runt halsen eller i en hundväst med en särskild GPSficka på ryggen.


Förutom hundpejlen så använder många jägare en skyddsväst till sin hund. Dels gör den hunden mer synlig i terrängen genom sina starka signalfärger, dels skyddar den mot skarpa objekt så som vassa pinnar och ofrivilliga möten med exempelvis vildsvin som kan gå till attack mot hundarna.


Det finns många olika modeller att välja mellan i många olika material. Behöver du köpa en skyddsväst till din hund ska du tänka på att välja en modell som passar din hund som inte begränsar rörligheten utan att tumma på säkerheten.


Tidigare i år har Länsstyrelsen lämnat ut bidrag till inköp av skyddsvästar drivande och ställande jakthundar som jagas med inom länet. Om Länsstyrelsen får medel för att fortsätta dela ut bidrag, så öppnar en ny ansökningsperiod i början av 2021. Mer information hittar ni under länsstyrelsens hemsida.

Vorsteh tiken som var med på jakten kommer från danmark. De är långväga och har åkt ända från Lidköping och jagar både klövvilt och fågel tillsammans till vardags. Hon är en duktig jakthund, men framförallt en fin kompis säger husse, som gör sig redo för att släppa sin hund för första gången idag.

Ekipaget använder en svensktillverkad skyddsväst från tuskproof som ni kan läsa mer om på deras hemsida.


Vill ni veta mer om hundpejlar och få tips om bra modeller i ett jättebra inlägg på Jaktuppslaget.se och vill ni kika på andra typer av skyddsvästar kan en bra början vara att kika här!

 

När vi står och samtalar med jägarna och hundförarna under fikapausen vid den öppna elden värmer det i hjärtat, inte bara av värmen från elden - utan för att det är en genuin samling med människor som brinner för jakten och jakthundarna.


Det bjuds på kaffe och hembakta bullar och man skrattar, pratar minnen och upplevelser från passet tidigare under morgonen.

 

Hur håller man sin jakthund i form?

Hur man håller sin jakthund i form är olika från person till person, men de flesta håller nog med om att jakthunden kräver en god fysik då den utför ett krävande arbete.


Hundar som jagar kan springa alltifrån en mil till tio mil där krävande ruscher och svår terräng gör det till ett riktigt hårt träningspass och en svår ansträngning för hundens leder.

En trött, nöjd och blöt hund väntar på lite värme och vila efter några mil i skogen i högt tempo. Husse står redo med ett värmande täcke för att spara på lederna när hunden vilar i bilen innan nästa pass.


På Jägareförbundet skiver man att den som försummar träningen av sin hund får inte bara en jakthund som har svårare att koncentrera sig under arbetet, utan löper också risk att få sin hund skadad.


Hundarna som var med på dagens jakt är "inte bara jakthundar" utan till största del familjehundar där vardagen är den primära och jakten det sekundära. Det innebär att hundarna får vara med familjen och hänga med på promenader och andra bestyr under stora delar av året. För att hålla uppe konditionen som krävs för att klara av att jaga så motionerar de sina hundar lite extra genom att cykla eller simträna med dem under året.

"När man tar hem en ny hund, oavsett om det är en ung hund eller en omplacering, så är det bästa sättet att jaga in den att ta med den ut i skogen. Låt hunden vara med och utforska dofter och spår, låt den göra misstag och uppmuntra hunden när den gör rätt. Jakten ska vara en positiv upplevelse."


Efter jakten är återhämtningen A och O. Vattna dem väl och ge hundarna möjlighet att vila varmt och mjukt för att förebygga stela leder. Om man vill och kan, ge dem en välförtjänt massage och tanka upp förlorad energi med ett gott och bra foder!

 

Innan det är dags att ge sig av till nästa pass passar vi på att ta en bild på blivande, nyblivna och inbitna jägare (och jakthundar).


Vill ni veta mer om jakt, jakthundar eller jägarexamen finns flera bra hemsidor men en sida som jag tycker samlat informationen extra bra är www.vilt.se - superfin och informativ. Där har jag samlat mycket information för det här inlägget. Gå gärna in där och fördjupa era kunskaper om drevjakt eller andra jaktformer.


Källor:

// Skitjakt på er där ute!!

bottom of page